Javna rasvjeta u Vojakovačkom Osijeku

2020-11-10  •  2 comments  •  Zoky

Pošto je opcija iznošenje prijedloga trenutno isključena na ovoj platformi, ovdje ću objaviti jedan prijedlog o kome se može raspraviti, dati sugestija i kritika zainteresirane javnosti. Tema prijedloga/rasprave je javna rasvjeta u Vojakovačkom Osijeku. Naime, tri ulice u spomenutom naselju još uvijek nemaju ne samo asfaltiranu cestu već ni uvedenu javnu rasvjetu. Radi se o ulicama Gajini, Mijoki i Grujice u kojima živi nekoliko mladih obitelji i manji dio starčkih domaćinstava. Nepostojanje javne rasvjeta predstavlja veliki problem kako za sudionike u prometu (vozila, pješake, bicikliste), turiste (planinare, motociliste, bicikliste) tako i za djecu školske dobi koja iz tih ulica odlaze u školu u Križevce. Roditelji djece zabrinutu su za njihovu sigurnost i živote jer se neasfaltirana cesta nalazi u potpunom mraku tokom cijele godine, a posebice u zimsko razdoblje kada su dani kraći. Apeliram na vlast Grada Križevaca da ovom problemu posvetu pažnju te da ga u najkraćem roku riješe. Smatram da uvođenje javne rasvjete (koja bi bila u skladu sa svim ekološkim standardima), uvelike pomoglo i poboljšalo životne uvjete djece, mladih i ostalih stanovnika u spomenutim ulicama Vojakovačkog Osijeka. Isto tako nadam se da će Grad Križevci u budućnosti potaknuti i projekt modernizacije ceste, postavljanja autobusne nadstrešnice u ulici Grujice što bi itekako bilo od važnosti za ove dijelove naselja Vojakovački Osijek gdje se nalaze i brojne turističke rute i znamenitosti. 

100%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
2 glasova

Biciklistička staza Križevci - Lepavina

2020-12-15  •  1 comment  •  Michael Kunić

U strateški cilj 4 - Podizanje kvalitete i standarda infrastrukture.

Treba staviti izradu biciklističke staze Križevci - Lepavina.

S time da se u selima na tom potezu izgradi ili urede i pješačke staze.

Što bi uvelike povećalo sigurnost građana, a ponajviše djece.

Stoga apeliram na grad Križevci da to uvrsti u svoj strateški cilj 4.

100%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
5 glasova

Parkirališno mjesto na 5 minuta

2021-01-13  •  No comments  •  Tatjana Vargić

Poštovani,

 

Predlažem da se na jednom parkirališnom mjestu ispred Glazbene škole (FINA-e, Radio Križevci, Arta) vremenski ograniči parkiranje na npr 5 minuta (od 0-24h).

 

Trenutno, zbog epidemiološke situacije i manje događanja u centru to nije veliki problem, no kad se situacija vrati na staro normalno ponovo kreću muke sa kruženjem po kvartu da se odnese torbica s utrškom u noćni trezor FINA-e. Provela sam anketu među kolegicama koje imaju isti zadatak i dosadašnji način polaganja novca izgleda otprilike ovako - zovem muža da dođe po mene pa on kruži dok ja trčim u FINA-u. Ako vozim sama, a nisam nakon tri kruga našla parking, nosim novac doma i nervoziram do jutra kad ima mjesta na parkingu; parkiram pred Billom pa trčim kroz park do trezora s utrškom.

 

Sigurna sam da bi taj kratki parking bio vrlo koristan za sve nas koji imamo potrebu skoknuti na par minuta u centar.

 

Znam i da je nemoguće kontrolirati upotrebu i eventualnu zloupotrebu istog ali vjerujem da bi svi naši sugrađani jednom kad osjete sve benefite tog mjesta poštivali vremensko ograničenje parkiranja.

100%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
1 glas

Obnova starih zgrada i kuća.

2021-01-25  •  No comments  •  Goran Vlahek

Da li postoji način da se kvalitetno  obnovi naša stara jezgra? 

Koliko su krivi vlasnici tih prostora za trenutno stanje?

Da li bilo pošteno tražiti od građana da svojim novcem to financiraju?

 

 

0%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
Nema glasova

Proračun za 2022. godinu

2021-10-08  •  No comments  •  Hana Sokač

Grad čine ljudi, a ne trgovine, mobiteli, automobili i sva ostala novčana tvorevina, te zato javno dajem zahtjev gradu Križevci vezano uz proračun koji je trenutno u kreaciji! 

 

 

- rušimo tabue, dosadašnja uvjerenja i vraćamo život tamo gdje uistinu pripada - čovjeku koji diše čist zrak, jede prirodno uzgajanu hranu i ima jednake životne uvjete (čitaj: blagoslove) koji pogoduju razvijanju uma, duha i tijela živućeg čovjeka

 

- umjesto pogodovanja industrijskoj proizvodnji i trgovačkim lancima koji za novac često prodaju vrlo štetne proizvode po ljudsko zdravlje, inzistiramo na besplatnom davanju zelenih površina stanovnicima na korištenje 

 

- umjesto betoniranja javnih površina, na istima inzistiramo sadnju drveća i biljaka, idealno drveća čije plodove će građani uskoro uživati

 

- ne želimo virtualni valutu, novac nikad nije imao istinsku vrijednost već je samo 'dogovoreno' sredstvo razmjene dobara (koliko mi novčića daš za 5.000 novčića?) 

 

- tražimo potpuno ukidanje 'mjestovine' za vrijedne osobe ruralnog područja koje na gradske površine dolaze nuditi proizvode zemlje

 

- umjesto 5G mreže, kamera, te prividnog društvenog i okolišnog uređenja želimo mjesto istinske edukacije naše djece, gdje će se  ujedno jačati njihov autentičan duh ljubavi

 

- inzistiramo na davanje javnosti informacija o svjesnom i zdravom načinu življenja

 

- ukidanje svih prividnih funkcija

 

Vjerujemo kako će zahtjevi naići na pozitivno djelovanje, te se veselimo promjenama!

0%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
Nema glasova

Povećanje turističke ponude turističke destinacije Čabraji

2021-12-08  •  No comments  •  Jasmina Rakić Horvat

Molimo Vas u ime vlasnika Seoskog turizma Rakić, stanovnika sela Čabraji i svih sadašnjih i budućih gostiju našeg imanja i jezera Čabraji, da u narednom razdoblju prilikom rebalansa proračuna grada Križevaca predvidite i dio sredstava sa kojima bi grad sudjelovao u realizaciji plana povećanja turističke ponude destinacije Čabraji. Ovu Vam inicijativu upućujemo jer smatramo da je jezero Čabraji i naše imanje Seoski turizam Rakić, čiji broj putnika namjernika svake godine sve više raste, veliki i autentični potencijal kao turistička destinacija grada Križevaca.

Iz svakodnevnog kontakta s našim gostima, došli smo do zaključka o nužnosti proširenja ponude ove destinacije, čija bi osnova bila osiguravanje pristupa tj. šetnice ne samo oko jezera Čabraji, nego  i šetnice do brda Garić te brda Starac, na kojima se nalaze vinogradi i klijeti i sa kojih se pružaju prekrasni pogledi na sve četiri strane destinacije.

Uređenje ovih šetnica sastojalo bi se u tome da se:

–  da se u dužini od 250 m prokrči i ošljunča zarašteni put kojim se od jezera odnosno ošljunčane okretaljke za sva vozila, a koja se nalaze sa jugozapadne strane jezera,  dolazi na brdo Garić,         (potrebno dogovoriti sa posjednikom zemljišta – Hrvatske šume d.o.o. ). 

–  da se od spomenute okretaljke do raskršća sa kojeg se ulazi u selo Čabraji i ujedno skreće prema brdu Garić, izvrši ošljunčavanje postojećeg puta u dužini cca 1350m2 ( put se vodi kao Javno dobro u općoj uporabi kao vlasništvo grada Križevaca ).

–  da se u dužini od cca 400 m ponovo osposobi tj. raskrči i ošljunča zapušteni put kojim se sa ceste koja vodi na jezero, dolazi na brdo Starac na kojem se također nalaze klijeti i vinogradi (Starac brdo je brdo iznad sela Čabraji ) -  put se vodi kao Javno dobro u općoj uporabi kao vlasništvo grada Križevaca.

Kako su sredstva za uređenje šetnice oko jezera odobrena, realizacijom ostalih navedenih šetnica, omogućila bi se turistima šetnja od restorana Rakić odnosno od jezera Čabraji do brda Garić (posjeta klijetima gdje već sada ima zainteresiranih za ponudu vina i smještaja), a nadalje postojećom cestom spustili bi se do sela i vratili do restorana Rakić. 

Kako smatramo da ova inicijativa nije samo interes Seoskog turizma Rakić i ostalih  na početku navedenih interesenata, već da je razvoj turizma na području lokalne zajednice prvenstveno interes te zajednice tj. u ovom slučaju grada Križevaca, molimo Vas da ovu zamolbu ili ideju razmotrite i uvažite tj, predvidite  sredstva iz budućeg proračuna , te da nakon procjene troškova vidite dali biste za realizaciju iste mogli tražiti i potporu  iz EU fondova.

100%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
1 glas

uređenje parka kod konkatedrale sv. Križa

2022-02-27  •  1 comment  •  Građanin

pozdrav, vjerujem da će se dosta njih složiti sa mnom da bi bilo lijepo da se uredi park oko sv. Križa, da se štoviše postavi više klupa i zelenila, dost je veliki travnati komad, više manje loše napravljen pokraj jedne povijesno jako bitne sakralne građevine u gradu. Lp

0%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
Nema glasova

GRAFITI

2022-06-24  •  2 comments  •  Građanin

Kako je neki dan bilo rasprava oko grafita na spomeniku Tuđmana, moje pitanje je: što je sa grafitom koji zjapi već više od godinu dana na pravoslavnoj crkvi i što je sa grafitima kod konkatedrale sv. Križa po zidovima kod stepeništa? Zašto se to ne sanira nego se šuti i nikome ništa. 

0%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
Nema glasova

Smetlište u centru grada

2022-05-30  •  2 comments  •  Marko

Kod nebodera, iza DMa postoje podzemni spremnici sa smećem.

To je postalo javno odlagalište otpada.

Ljudi u prolazu, vikendaši, radnici, prolaznici istovaruju velike količine smeća pokraj spremnika.

Dovozi se tu granje, građevni materijal, krupni otpad i slično.

Svi dovoze a stanari okolnih zgrada plaćaju odvoz.

Dalje, takvim ilegalnim odlaganjem otpada uzaludno je razvrstavanje otpada po spremnicima jer

takvi "padobranci" niti gledaju, niti ih je briga što će u koji spremnik ubaciti ( ako uopće ubace jer lakše je ostaviti pokraj spremnika ).

 

Zbog čega su stanari koji tu odlažu otpad kažnjeni smradom, gledanjem u hrpe smeća i plaćanjem odvoza tuđeg smeća dok sve ostale

zgrade po centru grada imaju spremnike u kavezima pod ključem?

 

 

0%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
Nema glasova

Voda u bivšoj vojarni a i drugdje

2022-07-21  •  No comments  •  Marko

Proteklih godina bilo je moguće osvježiti se vodom na kamenom zidu između doma za stare i nemoćne i parka.

Ove godine to JOŠ nije u funkciji.

Teško staviti slavinu?

Tamo je masa mladih koja koriste skate park a sada i izmješteno vježbalište sa stadiona a pitke vode nigdje.

Isto tako, ljudi koji šeću kućne ljubimce rado bi osvježili i njih i sebe.

 

Kod igrališta za odbojku blizu školske dvorane postoji kameni stup gdje je voda ili zatvorena ili je toilko mutna da nije za piće.

Ljudima koji se tamo bave sportom nije potrebna voda?

 

Gajeva ulica, obnovljnen gradski zdenac. Voda zatvorena.

Zašto? Kada su bili radovi i dvije zgrade bile bez vode, uzalud smo hodali tamo da bi se opskrbili kojom bocom vode.

 

Znači generalano, na ovim temperaturama, a i prije, o vodi nitko ne brine.

Jadno. To nije situacija od jučer već traje i traje.

0%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
Nema glasova

Odvajanje otpada kod nebodera

2022-07-06  •  No comments  •  Mangart

Poštovani,

Živim u ulici gdje odvajamo i odlažemo otpad u podzemne spremnike koji su kod Nebodera.

Svakodnevno dolaze "padobranci" te otpad bacaju gdje stignu, nerazvrstavaju ga čak ga ostavljaju ispred spremnika.

Posljednjem sam baš jučer svjedočio gdje je gospodin bivši policijski djelatnik dovezao 6-7 vreća tekstila te je dio ubacio u podzemni spremnik, a ostalo što nije stalo u spremnik ostavio samo pored spremnika (ima fotografije i video).

Takva situacija se događa svakodnevno.

Da li možete nešto poduzeti vezano za to. Mi živimo pored tih spremnika a svi sugrađani i ostalih dijelova grada dolaze tamo bacati otpad te ih nije briga ako ostave sve razbacano, a nama koji tamo živimo je ružno, neuredno...a da ne pričamo o smradu koji se širin ispred naši prozora od spremnika za bio otpad. Zašto smo mi "kažnjeni" sa takvim spremnicima?

0%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
Nema glasova

Biciklistička "staza" Gundulićeva i Tomislavova

2022-05-30  •  3 comments  •  Marko

Tko je osmislio ideju da u Gundulićevoj ulici bude biciklistička staza u oba smjera a za pješake ništa?

Kuda da djeca koja idu u školu hodaju?

Po cesti?

Znate tko će biti kriv ako biciklista naleti na dijete na biciklističkoj stazi?

Znate tko će platiti odštetu za eventualne ozljede bicikliste?

 

 

Potez od hotela prema željezničkoj stanici.

Da li je to biciklistička staza?

Pješačko/biciklistička?

Nogostup?

Ako je pješačko biciklistička, zašto nisu povučene linije da se zna tko po kojoj strani hoda?

Tu se voze na bicklima, romobilima i elektro biciklima koji su gotovo nečujni a kreću se velikom brzinom.

Tko će biti kriv u slučaju stradavanja?

 

100%
0%
prijavite se ili registrirajte se da biste nastavili.
1 glas

Pomoć oko rasprava

Započnite raspravu da biste s drugima podijelili mišljenja o temama za koje mislite da su važne.

Prostor za građanske rasprave usmjeren je na svakoga tko može otkriti pitanja koja ih zanimaju i one koji žele podijeliti mišljenja s drugim ljudima.

Morate se registrirati na Sudjeluj! Križevci da biste otvorili raspravu. Registrirani korisnici također mogu komentirati otvorene rasprave i ocjenjivati ih s gumbima "Slažem se" ili "Ne slažem se" koji se nalaze u svakoj od njih.